Umik tožb proti Časarju ni v načrtu

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Aktualno) Avtorji: Katja Gleščič Teme: Mali delničarji Datum: Sob, 30. jun.. 2018 Stran: 3

KOPER Delničarji Luke bodo konec avgusta dobili 1,23 evra dividende na delnico

Umik odškodninskih tožb proti nekdanji upravi Luke Roberta Časarja in nadzornikom ni v načrtu, je včeraj povedal aktualni predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel. “Še naprej se bomo pogajali in s toženimi skušali doseči poravnave,” je povedal ob robu včerajšnje skupščine delničarjev.


Delničarji so se le seznanili s poročilom o sodnih postopkih zoper nekdanje člane Časarjeve uprave in nadzornega sveta Luke Koper. Gre za šest tožb iz leta 2010, s katerimi je Luka imela do sedaj za 1,7 milijona evrov stroškov, tri je pravnomočno izgubila, tri pa so še na sodišču. Pripravo poročila je od uprave zahteval Slovenski državni holding (SDH). Predsednica uprave SDH Lidia Glavina je na naše vprašanje, ali ima uprava zdaj podlago za morebitni umik tožb, odgovorila, da so vse odločitve o tem v rokah uprave in nadzornega sveta: “Ni pa bila zahteva za to poročilo nobena naša sugestija ali kakšno posebno navodilo upravi. Hoteli smo se samo seznaniti s tem, kaj se dogaja s tožbami, kar je naša dolžnost in pravica.”

Dividende 1,23 evra

Delničarji Luke bodo dobili 1,23 evra bruto dividende na delnico. Na skupščini so namreč izglasovali nasprotni predlog SDH in društva Mali delničarji Slovenije, tako da bo skoraj celotni bilančni dobiček Luke šel za dividende. “Družba bo v dobri kondiciji. Je podpovprečno zadolžena. Višje dividende ne bodo v škodo nobeni investiciji,” verjame Glavina. Pritrdil ji je tudi Dimitrij Zadel. Njegova uprava in nadzorni svet sta sicer predlagala nižje dividende (1,05 evra). Dividende bodo izplačali 31. avgusta.

Poleg tega so delničarji podelili razrešnico upravi Dimitrija Zadela za leto 2017. Gre sicer samo za en dan, saj je bila imenovana na zadnji delovni dan lanskega leta. To je nekatere male delničarje zmotilo, saj so pričakovali glasovanje o razrešnici prejšnji upravi Draga Matiča, ki je družbo vodila v letu 2017, a kot jim je pojasnil predsednik skupščine Gorazd Podbevšek, zakon ne predvideva glasovanja o nekdanjih članih uprav. Med nadzorniki pa so delničarji podelitev razrešnice za leto 2017 odrekli le Mladenu Jovičiču.

Večji prihodki, višje cene

Skupščina je minila mirno. Za nekaj povišanih tonov je poskrbel le mali delničar Viktor Udovič. Med drugim je vprašal, na katere načine je Luka v prvem četrtletju povečala prihodke za šest odstotkov, saj je pretovor ostal na enaki ravni kot lani. Član uprave Metod Podkrižnik je povedal, da so povišali cene in da bodo višje prihodke še naprej dosegali tudi z višjimi cenami.

Zadel verjame v podpis s Popovičem

Predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel verjame, da bosta v začetku prihodnjega tedna s koprskim županom Borisom Popovičem podpisala pismo o nameri o umiku Luke z območja ob severni obvoznici in še treh drugih pogojih, ki so jih postaviti Luki koprski občinski svetniki, in se tako občina ne bo pritožila na okoljevarstveno soglasje za podaljšanje prvega pomola, Luka pa bo lahko zaprosila za gradbeno dovoljenje.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.